Communiceren is communiceren toch!

CommunicerenCommuniceren is communiceren toch. Moet ik bewust gaan nadenken hoe of ik de dingen zeg. Ik doe het mijn leven lang al op deze manier. Ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat ik het niet goed doe. Ik zeg ook niet dat je het niet goed doet, ik zeg alleen dat het best goed is af en toe stil te staan bij je eigen communicatie. Net zoals het goed is stil te staan bij andere aspecten van jezelf. Je kijkt toch ook of je er leuk uitziet en als het je niet bevalt, dan verander je iets. Hetzij je make up, andere kleding. Je wilt jezelf op een goede manier presenteren. Communicatie is ook een vorm van jezelf presenteren.

Communiceren is communiceren toch!

We leren praten als we klein zijn en de eerste woordjes klinken de ouders als muziek in de oren. Er wordt binnen een gezin honderduit gepraat en de kleine hoort alles en slaat dat op. Op een gegeven moment gaat het kind het overnemen en de klanken omzetten in begrijpbare taal.

De manier waarop binnen het gezin met elkaar wordt gesproken, is het voorbeeld voor de kleine. Als een van de ouders tegen de ander zegt, Hé, kun jij dat even doen, neemt de kleine dat over. Dan wordt de kleine groter en zegt tegen een van de ouders, hé en dan zeggen de ouders, dit mag je niet zeggen. Het kind weet niet beter, dit is de taal die binnen het gezin wordt gesproken. Nu het kind het doet, mag het niet!

Als ouders zorgvuldig zijn in je woordkeuze, is dus belangrijk. Stilstaan bij datgene wat je zelf zegt en hoe je het zegt, is noodzakelijk. Alleen, wie staat hier bij stil? Wie denkt er wel eens aan dat zijn eigen manier van praten invloed heeft op een ander!

Binnen een relatie is dit niet veel anders. Moet ik gaan stilstaan hoe ik de dingen ga zeggen in een relatie? Is het niet de bedoeling dat je in een relatie alles kunt zeggen?

Inderdaad, in een relatie is het de bedoeling dat alles bespreekbaar is en alles gezegd kan worden. De praktijk wijst anders uit. Zoveel redenen waarom het niet gebeurt. En ja, communicatie in een relatie is hetzelfde als met anderen. De vraag is, staan we zelf wel eens stil bij onze eigen communicatie. Hebben we in de gaten wat de impact kan zijn hoe wij de woorden uitspreken.

Klanken, omgezet in woorden, daarmee zijn we in contact met de ander. De woorden zijn een weerspiegeling van hoe jij zelf in het leven staat en hoe jij je op dat moment voelt. Als iemand aan je vraagt, nou je klinkt nu wel boos zeg. Kijk wat de ander zegt, je woorden geven dus iets aan aan de ander, die interpreteert jouw woorden. Als jij dan aangeeft met een bitse stem. Nee hoor, ben helemaal niet boos. Dan zijn de woorden die je uitspreekt niet de weerspiegeling van jouw gevoel op dat moment. De ander hoort wel degelijk dat je boos bent, alleen jij wilt het verstoppen. Je wilt het niet laten zien. Schijnbaar wil je niet dat de ander weet dat jij boos bent.

Zo verlopen veel communicaties met elkaar. Dat de woorden die we uitspreken niet synchroon zijn met datgene wat we diep van binnen voelen. En hierbij stilstaan, voor jezelf eens nagaan of je gevoelens aan het verstoppen bent. Aan het verbloemen bent, is bewust op zoek gaan naar de juiste communicatie.

Alles mogen zeggen in een relatie, betekent namelijk ook dat datgene wat je zegt niet kwetsend moet zijn. Want woorden die kwetsen, doen de ander pijn. In een relatie wil je de ander toch geen pijn doen. Ook hier bewust bij stilstaan, dat al de woorden die je uitspreekt, effect hebben op de relatie. En dat je wel kan vinden dat je alles mag uitspreken, het is de manier hoe je het doet en dat is bewust communiceren.

Zie je dat jouw woorden een ander kunnen wegduwen. Zie je dat als je niets zegt, dat is ook communicatie, de ander niet weet wat jou beweegt en hoe belangrijk het dus is, altijd bewust en zorgvuldig je woorden te kiezen.

Ik doe het ook nooit goed, en het zal wel weer aan mij liggen, zinnen die in een relatie regelmatig worden uitgesproken en voor een grimmige sfeer kunnen zorgen. Wees deze sfeer voor. Bel met een paragnost van Live Paragnosten en durf samen met deze online paragnost in je eigen spiegel te kijken. Zodat je weet of jouw woorden misschien iets anders uitgesproken dienen te gaan worden met een ander effect.